5 najważniejszych rzeczy do rozważenia przy projektowaniu kuchni dla osób niepełnosprawnych

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Około 7 milionów Polaków jest niepełnosprawnych, a liczba osób potrzebujących dostosowanych do niepełnosprawności domów będzie nadal rosła. Osoby niepełnosprawne i starzejące się bowiem, coraz częściej pozostają pod opieką członków rodziny w swoich domach. Jednym z ważnych sposobów na zwiększenie niezależnego życia jest przystosowanie domu do ich indywidualnych potrzeb. Modyfikacje i udogodnienia w mieszkaniu mogą zwiększyć bezpieczeństwo, dostępność i niezależność osób niepełnosprawnych, które chcą żyć w miarę możliwości niezależnie.

Obecnie dostępnych jest więcej zasobów, aby pomóc niepełnosprawnym pozostać w ich domach, żyjąc niezależnie. Modyfikacja domu jest jednym z najważniejszych kroków, które pomagają pozostać w mieszkaniu i żyć w nim na co dzień, jeśli zaistnieją ograniczenia fizyczne. Jednym z najważniejszych obszarów domu, który należy przearanżować, jest kuchnia. Projektując kuchnię dla osób korzystających z wózka inwalidzkiego, należy wziąć pod uwagę kilka kwestii ułatwiających dostęp do szafek, zlewu, lodówki. Kuchnia taka wymagać będzie odpowiedniego zaplanowania, ponieważ każdy centymetr się liczy, a urządzenia i szafki są przecież określonych rozmiarów. Dlatego też powierzchnia użytkowa może być ograniczona. Projektowanie kuchni zwykle opiera się na układzie „trójkąta roboczego”, w którym zlew, lodówka i kuchenka znajdują się w niedalekiej od siebie odległości. W przypadku kuchni idealnie jest mieć kilka obszarów roboczych, do których można uzyskać dostęp z jednego miejsca. Gdy przestrzeń jest ograniczona, wybór opcji może wymagać skupienia się na najważniejszych obszarach „trójkąta”.

Projektowanie lub przebudowa kuchni wymaga wzięcia pod uwagę takich obszarów jak przestrzeń do przechowywania (szafki), przestrzeni roboczej (blaty) i urządzeń (piekarnik, płyta). Planując kuchnię, musisz wziąć pod uwagę wszystkie te rzeczy i umieścić wszystko w zasięgu ręki, tak by było możliwie jak najwygodniej dostać się do każdego obszaru.

 

5 rzeczy, które należy wziąć pod uwagę przy projektowaniu kuchni osoby niepełnosprawnej to:

 Powierzchnia robocza (blaty kuchenne)

  • Typowe blaty są ustawione na wysokości 85cm od podłogi. Aby blaty były dostępne i wygodne dla osoby niepełnosprawnej, powierzchnię roboczą należy zainstalować na wysokości 70-80cm.
  • Upewnij się, że blat nie jest zasłonięty szafkami, aby zostawić miejsce dla nóg.
  • Jeśli możesz ustawić wysokość blatu, należy to ustalić na początku projektu. Blat będzie dyktował lokalizację szafek i urządzeń AGD.
  • Idealnie byłoby zmierzyć indywidualne zakresy komfortu osoby niepełnosprawnej podczas pracy w kuchni, dla której kuchnia jest przystosowana.
  • Regulowane stoły można wykorzystać przed instalacją lub przebudową, aby określić idealną wysokość w celu znalezienia wymiarów, które pasują do każdego członka rodziny. Często musisz wykorzystać przestrzeń, aby zobaczyć, jak najlepiej spełni Twoje potrzeby, zanim zdecydujesz się na stałe umocowanie mebla w danym miejscu.
  • Wyciągane półki wychodzące z blatu to kolejny dobry sposób na stworzenie łatwo dostępnej przestrzeni roboczej do przygotowywania posiłków.

 

Zlewozmywaki kuchenne

  • Umywalki z otwartą przestrzenią pod zlewem, zapewniające dostęp dla wózków inwalidzkich, umożliwią użytkownikom wygodne zmywanie naczyń.
  • Odpływ należy umieścić z tyłu umywalki, rury zaś powinny być izolowane lub zabudowane, aby chronić nogi przed gorącą wodą w nich płynącą.
  • Ustaw podgrzewacz wody na wystarczająco niską temperaturę, aby zapobiec poparzeniu.
  • Korzystanie z kranu jednouchwytowego jest łatwiejszą opcją umożliwiającą dostęp do kranu. Istnieją również baterie dotykowe, które pozwalają użytkownikowi włączać i wyłączać kran jednym dotknięciem. Również zainstalowanie kranu z boku zlewu może uczynić go bardziej dostępnym dla niektórych osób.

 

Szafki kuchenne ścienne

  • W celu obniżenia kosztów szafki można obniżyć, aby spełnić indywidualne potrzeby osoby niepełnosprawnej.
  • Chociaż droższe, regulowane szafki zasilane elektrycznie, które obniżają i podnoszą się za naciśnięciem jednego przycisku, umożliwiają dostęp do nich dla wszystkich domowników.
  • Umieść często używane przedmioty w zasięgu ręki, takie jak stojak na przyprawy czy deski do krojenia.
  • Używaj akcesoriów do szafek, które zwiększają dostępność do nich, takich jak regulowane półki, przegródki do szuflad itp.
  • Umieść najczęściej używane przedmioty w niskich szufladach, takich jak naczynia, garnki / patelnie, szklane naczynia.
  • Pomyśl również o samodomykających się mechanizmach w szafkach – są bardzo wygodne dla osób niepełnosprawnych.

 

Drzwi i korytarze

  • Zainstalowanie szerszych drzwi o szerokości umożliwia poruszanie się osób na wózkach inwalidzkich, ważne by to rozważyć je we wszystkich pomieszczeniach.
  • Użycie klamki w kształcie dźwigni ułatwia otwieranie drzwi.
  • W kuchni nie należy stawiać dodatkowych mebli (stoły/krzesła), które mogą zmniejszyć przestrzeń do poruszania się na wózku.

 

Urządzenia

  • Zamontuj urządzenia niżej. Powinny znajdować się około 70-80cm od podłogi
  • Elektryczna płyta kuchenna z przesuniętymi palnikami z elementami sterującymi z przodu wyeliminuje konieczność sięgania przez gorące palniki.
  • Uniesienie zmywarki do naczyń nieco nad podłogę ułatwi do niej dostęp.
  • Boczne drzwiczki piekarnika pozwolą siedzącemu kucharzowi zbliżyć się do jego środka bez ryzyka poparzenia się.
  • Korzystanie z chłodziarko-zamrażarki z dolną szufladą sprawia, że ​​zamrażarka będzie łatwiej dostępna.
  • Zastanów się, w jaki sposób drzwi urządzenia powinny się otwierać i upewnij się, że masz dostęp do sprzętów bez większego skrzywienia ciała.
  • Najlepsza jest płyta kuchenna oddzielona od piekarnika ściennego, aby oba można było ją zainstalować na wygodnej wysokości.
  • W celu zwiększenia bezpieczeństwa można użyć dotykowych paneli sterujących.

 

 Inne rzeczy do rozważenia przy projektowaniu dostępnej kuchni to:

  • Umieszczanie gniazdek elektrycznych niżej, ale nie niżej niż 40cm nad podłogą.
  • Oświetlenie nieoślepiające i wystarczająco dobre w celu zwiększenia widoczności i stworzenia bezpiecznej przestrzeni do gotowania.
  • Wyłączniki światła zainstalowane nie wyżej niż 120-130cm nad podłogą.
  • Utworzenie kilku obszarów roboczych w kuchni może ułatwić dostęp do nich z jednego miejsca.
  • Umieszczenie elementów sterujących oświetleniem, abyś nigdy nie musiał nawigować w ciemności. Jeśli masz dostęp do kuchni z wielu punktów, wielobiegunowy włącznik światła pozwala włączać i wyłączać światła kuchenne po wejściu lub wyjściu z kuchni, dobrym rozwiązaniem są też „inteligetne domy” gdzie możemy włączać i wyłączać urządzenia za pomocą aplikacji na telefonie.
  • Użycie szafki/małej wyspy na kółkach może być wykorzystane do transportu gorących naczyń z blatu na stół lub utworzenia ruchomego obszaru roboczego w zależności od potrzeb.

To nie koniec! Czytaj dalej:

Koszyk
Scroll to Top
Skip to content