Potrawy Wielkanocne dla Seniora

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Każde ze świąt obchodzonych przez nas ma swoje tradycyjne potrawy. Niektóre z nich są bardzo zdrowe dla organizmu, inne mniej. Powinniśmy mieć na uwadze ten fakt i świadomie ograniczyć spożywanie tych dań, które mogą przyczynić się do różnorakich problemów zdrowotnych.

 

Podstawowe menu Wielkanocne.

 

    1. Biała kiełbasa. Ta dostępna w większości sieciowych sklepów składa się głównie z tłuszczu i wody. Prawdziwa biała kiełbasa składa się głównie z mięsa wieprzowego. Zwróćmy także uwagę na to, aby była ona surowa lub parzona, ponieważ będzie dla nas po prostu zdrowsza. Przed zakupem dokładnie przeczytajmy etykietę i upewnijmy się, że wszystkie te warunki zostały spełnione. Pamiętaj – nie zawsze cena idzie w parze z jakością.

 

    1. Jajka. Cenne źródło protein, lecytyny oraz witaminy A i D.  Spożywanie jajek w nadmiernej ilości jest niewskazane, szczególnie u osób z podwyższonym cholesterolem. Oczywiście najlepsze dla zdrowia będą jajka gotowane, a nie smażone.

 

    1. Wielkanocne zupy. Zarówno żur jak i barszcz biały przyrządzane są z zakwasów i mogą być podane z jajkiem. Do tego pierwszego używa się mąki żytniej, a do drugiego pszennej. Poza różnymi rodzajami  mąki użytej do przyrządzenia zupy, z założenia żurek podajemy z ziemniaczkami, a barszcz z kiełbasą i boczkiem. Szczególnie sprzyjający poprawnemu trawieniu jest zakwas, który ma wiele właściwości i składników odżywczych. Zatem potrawy te są bezpieczne dla zdrowia.

 

    1. Ciasta. Przygotowane z naturalnych składników nie będą dla nas szkodliwe. Wiele ciast dostępnych jest już w formie bezglutenowej, bez laktozy czy cukru.  Najlepszym rozwiązaniem jest zdecydowanie makowiec, który będzie źródłem witamin z grupy B oraz fosforu – pierwiastka biogennego.

 

Dieta idealna dla seniorów to ta lekkostrawna, składająca się z 5 niewielkich posiłków dziennie, bogatych w witaminy. i minerały. Powinniśmy wybierać produkty pełnowartościowe, dania gotowane na parze, a przynajmniej raz w tygodniu ryby. Nie bójmy się podać ryby tłustej, jak np. łosoś – zawiera ona poza kwasami omega-3 witaminę D.

 

Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych życzy Zespół Żyjłatwiej!

To nie koniec! Czytaj dalej:

Koszyk
Scroll to Top
Skip to content